Pal in de stad

Terugblik FestiPal samen op pad 21 september 2022

FestiPal samen op pad   21 september 2022

Wandelroute en activiteiten in het centrum van Diemen

 

Diemen heeft tijdens Wereld Alzheimer dag het certificaat Dementievriendelijke gemeente gekregen. Fred Cohen, voorzitter van de afdeling Alzheimer Amsterdam, overhandigde het certificaat in het gemeentehuis aan wethouder Marian Everhardt. Tijdens deze dag kon een route worden gelopen langs verschillende activiteiten die met het thema dementie te maken hebben.

 

Verdubbeling aantal mensen met dementie 

Wethouder Marian Everhardt opent de dag en daarmee ook de kunsttentoonstelling in de Trouwzaal van het gemeentehuis met een praatje over het belang van het thema dementie. Eén op de vijf mensen krijgt dementie en dat aantal neemt toe. Rond 2040 zal het aantal verdubbeld zijn. Dat heeft een directe impact op de omgeving. Er is meer zorg nodig en de zorgkosten zullen stijgen. Ook zijn er meer mensen nodig die mantelzorgtaken verrichten.

Professionals moeten zich daarvan meer bewust worden. Kennis over dementie is essentieel. Daarbij is vroeg signalering uiteraard cruciaal. Vaak wordt de diagnose pas laat gesteld. Zonder diagnose kan niet de juiste hulp geboden worden. Van belang is ook dat het netwerk rondom iemand met dementie behouden blijft en versterkt wordt. Welzijn Diemen zet preventieve huisbezoeken in om al vroeg dementie te signaleren. In Diemen bestaat een netwerk dementie waarbij de lijnen kort zijn. Vanzelfsprekend is de samenwerking met het Netwerk Palliatieve Zorg Amsterdam | Diemen, initiator van het  FestiaPAL op deze dag.

 

Dementievriendelijke gemeente

In Diemen willen we ervoor zorgen dat mensen met dementie hun eigenwaarde kunnen behouden en zo lang mogelijk kunnen meedoen in de samenleving, aldus de wethouder. Fred Cohen, voorzitter van de afdeling Alzheimer Amsterdam is blij met de aandacht in Diemen voor dementie. “Het is belangrijk dat mensen weten hoe om te gaan met mensen met dementie”, zegt Cohen. Medewerkers van de gemeente krijgen daarvoor een training. Ook andere professionals en vrijwilligers kunnen deze training volgen.”

 

Wat geef je mee, wat laat je achter?

Amarens te Nijenhuis is coördinator bij Diemen voor elkaar, onderdeel van stichting Welzijn Diemen. Ze staat in het midden van het winkelcentrum van Diemen met een ingerichte fotolocatie waar portretten van voorbijgangers genomen worden. “Wij hebben negen vrijwilligers op diverse locaties. We proberen mensen bij het thema dementie te betrekken en hen te informeren door hen te vragen wat ze meegeven en wat ze achterlaten. Kijk, die tekst staat op de vlaggetjes die we hier hebben opgehangen. ”Jaap van Lammeren (84) is één van deze vrijwilligers. Hij vertelt over zijn vrouw met dementie. “Ze praat niet meer. Als je haar vraagt of ze koffie wil, knikt ze alleen maar. En als je dan vraagt of ze nog een koffie wil, knikt ze nog eens. Ze gaat enorm achteruit. Ze verliest haar persoonlijkheid. Dat is heel treurig.” Jaap vindt het belangrijk om bij te dragen aan deze dag.

 

Van belevenistafel tot Mozaïek en de duiven op de Dam

Op straat en op de markt delen vrijwilligers folders en flyers uit om zo meer bekendheid te geven aan dementie. Ook de goodybags vinden hun weg.  Op de Historische Kring Diemen is een tentoonstelling met een interactieve TV, de belevenistafel. “Er komen weleens mensen hier die zichzelf herkennen op de beelden van bijvoorbeeld het majorettekorps”, vertelt de voorzitter van de Historische Kring. In de belevenistafel zijn tal van historische beelden van Diemen verzameld. In De Verbinding is het mogelijk om via eigen gekleurde kaartjes tot een mozaïek te komen van een vergeet mij nietje. Het symbool van wereld Alzheimerdag. Het levert aan het eind van de dag een aantal mooie mozaïek vergeet mij nietjes op.  Aan de rand van de markt staat troubadour Anouk Balins te zingen. Naast haar staat een bord met nummers waaruit passanten kunnen kiezen, zoals Tulpen uit Amsterdam, Que sera sera, Alle duiven op de dam en In een rijtuigie. De bedoeling is dat als mensen liedjes uit hun jeugd horen, ze spontaan gaan meezingen. En dat gebeurt. Er wordt zelfs even gedanst. Er is enthousiasme bij  de marktbezoekers maar ook bij de standhouders op de markt. Of Anouk niet vaker kan komen?

 

De grootste lol

In Huis van de Buurt ’t Kruidvat vindt de workshop; Tijdcapsules maken, plaats. Beeldend kunstenaar Sacha Brienesse laat deelnemers kistjes beschilderen. Inzet is dat deze kistjes gebruikt kunnen worden om er een tijdcapsule mee te maken. In het kistje kunnen belangrijke familieherinneringen, zoals gewoontes of een familiegrap bewaard worden of doorgegeven worden aan partner of familie. De deelnemers hebben de grootste lol en doen erg hun best om de kistjes van prachtige kleuren te voorzien.

 

Rust

In de Brede Hoed vertelt Andy Bruce over wat muziek kan doen voor mensen met dementie. “Muziek die je luistert tussen je 15e en je 25e blijft je het beste bij. Je ziet mensen enorm opleven als ze weer muziek uit hun jeugd horen.” Hij laat beelden zien van een in zichzelf gekeerde persoon die weer helemaal tot leven komt als hij naar muziek van vroeger luistert op de koptelefoon.

“Je wilt rust brengen bij mensen. Als iemand overprikkeld is, is dat een probleem.” Andy neemt stemgeluid op van verwanten, een broer of een zus en speelt die dan af op geijkte momenten gedurende de dag. “Ik neem de tijd om iets neer te zetten om zo rust in te brengen in het leven van iemand met dementie.”

 

Rond vieren komen alle vrijwilligers en medewerkers samen in Theater de Omval om nog even na te praten over de dag met een drankje. Het is duidelijk: er worden al plannen gemaakt voor volgend jaar!