Pal in de stad

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Evenement: Hotel Buiten vertelt

29 oktober 2023 @ 11:00 - 12:30

Gratis

Deze serie begint met Mark Smit, auteur van Als een vlieg in een spinnenweb – Anders omgaan met dementie. Hugo Hoes, redacteur van de VPRO Gids, gaat met Smit in gesprek over diens net verschenen boek over ondersteuning bij dementie. Daarin pleit hij ervoor om de mens en niet de ziekte centraal te stellen.

De boektitel is een citaat van Smits vader. ‘Ik voel me als een vlieg in een spinnenweb. Ik weet dat ik word opgegeten, alleen nog niet wanneer.’ Zo karakteriseerde hij zelf zijn leven met dementie. Het sluit aan bij hoe we als samenleving kijken naar de ziekte: dementie als allesverslinder. Er blijft geen leven meer over en zo is ook de zorg aan mensen met dementie georganiseerd: de
ziekte staat centraal. Maar de diagnose dementie betekent niet meteen dat iemand uitgerangeerd is. Met de juiste ondersteuning kan men midden in het leven blijven staan.

Psycholoog Smit sprak met ervaringsdeskundigen over wat zij nodig hebben in deze fase van hun leven. Hij ondervond – privé en in het verpleeghuis – dat de kwaliteit van leven van mensen met dementie met sprongen vooruitgaat, als we niet de ziekte, maar de mens centraal stellen.

Mark Smit (1986) werkte als psycholoog alvorens hij overstapte naar de antropologie. Hij deed drie jaar etnografisch onderzoek naar kwaliteit van leven van mensen met dementie in het verpleeghuis. Hij werd door dit onderwerp gegrepen toen zijn eigen vader alzheimer kreeg. Sindsdien combineert hij onderzoek en het verbeteren van de zorg voor mensen met dementie.

Hugo interviewt, Mark vertelt en ook is er gelegenheid voor vragen uit het publiek

Gegevens

Datum:
29 oktober 2023
Tijd:
11:00 - 12:30
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:

Locatie

Hotel Buiten
Th. J. Lammerslaan 3
Amsterdam,
Bekijk de site van Locatie