Pal in de stad

De verborgen kracht van palliatieve zorg

Het verhaal van Erwin van Dijk

‘Als het toen was afgelopen, was dat oké geweest.’

Van Intensive Care naar buddy
Erwin van Dijk (42) is wekelijks actief als buddy bij Kuria, naast zijn werk als product director voor een IT-bedrijf. Dit vrijwilligerswerk is zeer waardevol voor hem, vooral door zijn eigen ervaring van tien dagen op de intensive care in 2005. Na een hersenontsteking raakte hij volledig afhankelijk van anderen, dit veranderde zijn kijk op zorg behoorlijk.

 

Een tijd van onzekerheid
Op de intensive care waren de verpleegkundigen Erwins steun. ‘Ze waren de vaste factor in een tijd vol onzekerheid,’ herinnert hij zich. Het was hun constante aanwezigheid, zonder veel woorden, die hem geruststelde. ‘Dat je gezien wordt. Dat je er bent. Het maakt dan helemaal niet uit of dat familie of vrienden zijn of mensen die je niet goed kent.’

 

Aquarius als levenselixer
Door de enorme koorts en het zweten verloor hij veel vocht en had enorme dorst. De verpleging zorgde ervoor dat er steeds een flesje Aquarius voor hem was. Dit flesje betekende meer voor hem dan alleen een dorstlesser; het werd een soort elixer, een teken van zorg en iets om op de been te blijven in een kwetsbare toestand. ‘Uiteindelijk ging ik wel aan het infuus.’

Berusting en zelfinzicht
Tijdens zijn IC-verblijf ervoer Erwin een diepere vorm van berusting. ‘Ik was zo moe dat alles weg viel. Ik wist dat ik het fysiek niet meer trok. Als het toen was afgelopen, was dat oké geweest.’ Deze ervaring bracht hem tot inzichten over de waarde van aanwezigheid en berusting, wat zijn interesse in filosofie, en met name stoïcisme, heeft aangewakkerd.

De rol van de buddy
Nu, als buddy, ondersteunt Erwin sinds een jaar Suzanne. Samen gaan ze naar een ecologische boerderij, hij haalt haar op bij het ziekenhuis, of ze drinken gezellig iets op een terras. Erwins eigen ervaringen helpen hem om echt aanwezig te zijn. Hij beseft heel goed hoe waardevol zijn steun kan zijn, zelfs als buitenstaander.

 

Een les voor de toekomst
Erwin deelt graag een paar waardevolle lessen. Je hoeft geen naaste te zijn om een verschil te maken; jouw aanwezigheid en betrokkenheid kunnen veel betekenen. Zorg ook goed voor jezelf en wees niet te dienend. Balans vinden is cruciaal; wederkerigheid zorgt ervoor dat jullie allebei doen wat goed voor je voelt. Er is geen standaard, geen goed of fout.


Lees meer verhalen