Pal in de stad

Arjen Barel

Arjen Barel (1973) is Storytelling coach, dramaturg, regisseur en producent en besteedt een groot deel van zijn professionele leven aan het luisteren naar verhalen en het trainen van mensen in de kunst van het verhalen vertellen. Tot 2017 was hij verantwoordelijk voor het programma van het Amsterdam Storytelling Festival, dat hij in 2008 oprichtte, en andere festivals. Hij coacht regelmatig verhalenvertellers, zowel amateurs als professionals. Met Soufiane Moussouli maakte hij de voorstellingen Marok(k)anen huilen niet en Gelukzoeker en met Arabi Ghibeh Into the Light. In 2017 regisseerde hij Next to Normal, Palestinian Stories Untold, een voorstelling met vier performers uit Palestina, in samenwerking met Ashtar Theatre uit Ramallah, en in 2018 The Man who Danced Alone, een voorstelling van Charafe Ennaji, de enige professionele mannelijke buikdanser in Marokko. In 2019 werd hij gevraagd om de Jornadas del dia internacional de la narracion oral in Madrid te openen met de speciaal daarvoor gemaakte voorstelling Planet Europe.

 

Samen met Hester Tammes is hij verantwoordelijk voor het opzetten van een Living Libraries in Amsterdam, Zaandam en Den Haag en het coachen van deelnemers aan deze Living Libraries en andere community projecten. Samen werken ze ook aan het maken van Portretten: korte voorstellingen op basis van de verhalen van de vertellers zelf.

 

Arjen is tevens docent Storytelling en Presentatie aan de Hogeschool van Amsterdam en geeft regelmatig gastcolleges in binnen- en buitenland. Ook geeft hij trainingen voor professionals in het gebruik van storytelling in het jeugd- en buurtwerk op verschillende plaatsen in de wereld. De afgelopen jaren trainde hij groepen in Hongarije, Frankrijk, Marokko, Palestina, Israël, Duitsland, Griekenland, Spanje, Albanië, Kosovo, Noord Macedonië, Litouwen en het Verenigd Koninkrijk.

 

Arjen studeerde Theaterwetenschap en Culturele Studies aan de Universiteit van Amsterdam. In samenwerking met Esther Lagendijk stelde hij in 2004 het boek Theater & Marketing, Spanning & Sensatie samen. In 2020 volgde Storytelling en de Wereld, over het delen van verhalen om bij te dragen aan persoonlijke groei en sociale impact. De publicatie van zijn nieuwe boek, Sterker staan met je eigen verhaal, verscheen in juni 2021.